Toprow breidt uit. In New York start men deze week met een particuliere roeilessen. De Amerikaanse Mel Abler is verantwoordelijk voor de instructie en was onlangs een paar dagen in Amsterdam. Wat pikte ze op en wat is ze van plan in New York?

Abler (25) groeide op in de staat Wisconsin en raakte besmet met het roeivirus tijdens haar collegejaren. “Met mijn beperkte lengte leek het er lang op dat ik alleen kon sturen, totdat ik begreep dat er ook een lichtgewicht categorie was. Toen ben ik hard gaan trainen om dat te kunnen halen en dat is gelukt. Later verhuisde ik voor studie naar New York en ben ik het daar blijven doen”, vertelt ze enthousiast in de kantine van het roeicentrum.

Bijbaan
Als bijbaantje werd Abler instructeur bij Row New York, een roeicentrum dat niet alleen instructie aanbiedt, maar ook junioren- en veteranenroeien. Inmiddels promoveert ze aan de prestigieuze Columbia University op het gebied van Natuurkunde, maar dat combineert ze met haar coachwerkzaamheden. Toen Toprow het opleidingsdeel van Row New York overnam, kwamen zij automatisch uit bij Abler.

Kansen
“Het idee van Toprow is om iedereen die in New York wil roeien, ook aan het roeien te krijgen. Dat spreekt me erg aan. De roeimogelijkheden zijn er erg beperkt. Er is weinig geschikt roeiwater en de prijzen van vastgoed zijn enorm hoog. Tegelijkertijd liggen er veel kansen. Buiten het universiteitsroeien kan je nergens anders aan de slag. Er zijn geen burgerverenigingen die je hier overal langs de Amstel ziet.”

Crossfit
Abler wijst op nog een andere groeimogelijkheid. “Veel hoogopgeleiden in de stad zijn op de universiteit met roeien in aanraking gekomen dus kennen de sport wel. Daarnaast is de sport hipper geworden door opkomende trends in de sportschool, zoals Crossfit. Dat maakt veel gebruik van ergometers en de mensen die dat beoefenen willen dat misschien ook wel in de boot uitproberen.”

Scullen
In Amsterdam liep zij afgelopen week mee tijdens verschillende soorten instructie. “Ik ben met ervaren roeiers een eind de Amstel afgegaan. Prachtig om te zien. Ook ben ik met beginners de binnenstad in geweest. Er is hier veel meer mogelijk. In Amerika roeit iedereen alleen boord, maar als mensen ook kunnen scullen, scheelt dat enorm.”

Liteboat
Niet alleen het roeiwater is volgens Abler een stuk geschikter, ook het materiaal. “Bij ons zit er niets tussen een brede, drijvende instructieboot en een gladde boot in. Gelukkig heeft Toprow onlangs twee Liteboats verscheept, dat gaat zeker schelen. Maar door het grote aantal boten kunnen jullie hier enorm veel roeiers verwerken. Dat is iets waar wij nog lang niet zijn.” rowing new york

Coaching
Ze merkte ook inhoudelijk verschillen op. “In New York zijn we meer gewend echt bovenop de techniek te zitten. Hier lieten de instructeurs de roeiers vooral doorvaren. Misschien heeft dat ook te maken met de insteek. Ik heb begrepen dat mensen hier ook komen roeien omdat ze gewoon lekker met een groep een stuk willen roeien. Ik ben gewend dat ik vooral instructie moet geven.”

Niveau
Bij de beginners keek Abler uiteraard ook naar het niveau, gecombineerd met hoe lang de cursisten al roeiden. “Stiekem was ik bang dat het niveau van de roeiers hier een stuk hoger zou liggen, maar gelukkig bleek dat niet het geval. Ze waren ongeveer even ver dan als ze bij ons in New York les hadden gehad. Neemt niet weg dat het heel goed is om te kijken naar hoe we dingen anders kunnen doen.”

Vervolg
Abler begint deze week met de eerste lessen. Hoe het er verder precies uit gaat zien, weet ze nog niet. “De eerste inschrijvingen zijn binnen en de eerste cursussen duren acht weken. Daarna is alles nog onzeker. Hoe het verder gaat, hangt ook af van de animo. Daarnaast kunnen wij vanwege de temperatuur in de winter niet roeien, daar zijn vanuit de Amerikaanse roeibond ook regels over. Hoe strikt die zijn, moeten we nog bekijken. Anders huren we een ruimte in Manhatten om samen te ergometeren.” TopRow New York

Pin It on Pinterest

Share This