Wanneer ik binnenkom op Vidar-residentie Poststraat 36 moet ik uitkijken niet te struikelen over de verzamelde post, wat typerend is voor de rest van het huis als je verder loopt. De smalle gangen in het huis staan vol met fietsen en andere spullen die je niet meteen in een woonhuis verwacht. Het huis kwam er al eens voor op Nationale televisie. SBS 6’ Smaakpolitie bracht er in 2007 een bezoek en in tegenstelling tot de verblijfsduur van de vroegere bewoners, is er van die groep van zeven jaar terug niemand meer te vinden. Inmiddels is het al lang niet meer zo vies als het ooit geweest is, de blokken boter hangen echter nog aan het plafond. Wat er daarentegen wel fraai uit ziet, zijn het aantal roei jaren van (ex-)bewoners die op de muren geschilderd staan. Ex-lichte bondsroeier Joeri Bruschinski, goed voor WK brons, World Cup goud in 2009 en Olympisch reserve in 2012, gaf tijdens het eerder genoemde televisieprogramma al aan zijn goede imuunsysteem te danken aan de hygiëne in het huis. Is dat dan het grote geheim achter de roeiers van Poststraat 36?

Dat de bewoners van de Poststraat een toegevoegde waarde zijn voor de Tilburgse roeivereniging, dat staat buiten kijf. Afgelopen jaren kijk ik er meer van op als er geen ‘Poststrater’ in het Vidarbestuur of de Oude Vier zit. Ze werken hard op zowel de voorgrond, als de achtergrond van het Tilburgse roeien en dat wordt gewaardeerd. Sommigen noemen ze af en toe en tikkeltje arrogant, maar het opschrift van hun shirt, ‘wij houden erg van ons’, doet al vermoeden dat het meer met zelfspot, dan met  arrogantie heeft te maken.

poststraat_muurWanneer ik binnenloop kun je niet om de huiskleur en de huismascotte heen. Mintgroen en neushoorns voeren toch wel de boventoon, maar het is ook onmiskenbaar dat het een roeihuis betreft. Leuningen van riemen, een ergometer in de gang en overal roeifoto’s van oud bewoners. Her en der hangen nog wat dankbriefjes van damesachten die de neushoorn van de Poststraat boven die van de safaricamping verkozen voor overnachting tijdens de ZRB. Niemand van de Poststraat die dat erg vindt trouwens.

Een aantal dingen staat al vast voor de bewoners van het huis. Het is voor de Poststraat misschien wel het makkelijkste om eerstejaars te strikken een kamer bij ze te gaan bewonen. De reden hiervoor ligt denk ik bij de opvoeding die garant staat bij je intrede van het huis. Het hart voor de vereniging wordt hier bijgebracht, maar ook vooral dingen wat betreft voeding en rust. Het heeft immers geen zin zelf het wiel uit te gaan vinden als er altijd wel een paar ouderejaars zijn die het allemaal al eens gezien hebben. Daarnaast claimen ze dat ze bekend staan om het beste kerstdiner in een studerend Tilburg en omstreken, dus met het studentikoze karakter van de heren zit het ook wel goed.

ImageHet hart voor de vereniging, dat ik zojuist al aanhaalde, is onherroepelijk terug te zien in drie van de zes meest recente ere-leden van de Tilburgse Roeivereniging. Ze komen alledrie van de Poststraat en leveren nog steeds grote bijdragen aan de vereniging. Afgelopen jaar werd onder leiding van hetzelfde drietal het Oude Acht project gestart op Vidar. Een project dat er voor moet gaan zorgen dat het algehele roeiniveau omhoog gaat. Het moet de basis zijn voor de Varsity in 2016 en heeft ervoor gezorgd, dat er op dit moment een leuke mannengroep aan de gang is op Vidar. Joeri Bruschinski (rechts op de foto), Jeroen van Arendonk en Irmo Vreeburg, de heren in kwestie, zijn daarom nog steeds actief op het coachvlak van de Tilburgse roeivereniging. Tevens was hetzelfde project de basis voor de winnende inzending voor de Aegon bestuursbokaal, ingezonden door het voormalige Vidarbestuur.

Toch zijn het niet alleen de ‘ouwe lullen’ die het heft in handen nemen. Van de huidige bewoners roeit immers nog vijf man en coachen er twee. Het zijn mannen met een instelling van ‘niet lullen, maar poetsen’. De ambities van de heren liegen er dan ook niet om. De ene wil de Varsity in 2016 winnen en de ander wil datzelfde jaar nog naar Rio.

Het staat vast dat de bewoners van Poststraat 36 van groot belang zijn voor de Tilburgse roeivereniging. De hygiëne en reinheid zijn in ieder geval niet het geheim van het huis. De toewijding en inzet des te meer!

p36logo2

Lees hier ons eerdere verhaal uit de serie studentenhuizen:

Mannen van staal, boten van Hout(man)