In het centrum van Rotterdam, een stad die niet erg bekend staat als typische studentenstad, bevindt zich achter een deur vol Varsity posters toch een typisch studentenhuis. Hier wonen zeven Skadianen, allen wedstrijdroeier of oud-wedstrijdroeier bij de A.R.S.R. Skadi.

DSC_0614Huize “Heemraad” is één van de oudste en bekendste studentenhuizen dat Skadi rijk is. Illustere namen als Pieter Rom Colthoff en Holland Acht roeier David Kuiper gingen de huidige huisgenoten voor. Het huis hangt bezaaid met foto’s van Heemraad roeiers; in Skadi’s oude vier, in bondsboten en in hun zogenaamde ‘Heemraad-8+’, een begrip op de Rotterdamse wateren. Die foto’s zullen niet zo snel weggaan, ook al zijn veel van de huisgenoten op de foto’s al een tijdje vertrokken. Allard van der Hoven: “Die foto’s horen gewoon bij het huis, wij zouden ze nooit weg halen”. De band met oud huisgenoten is dan ook erg goed. “We zien ze nog regelmatig, ze komen vaak bij ons over de vloer en één keer per jaar komt de hele oude garde mee naar Skadi voor een feest tijdens de afroeiperiode. Met zijn allen ons “Heemraad”-shirt aan de bar over nemen en de boel op stelten zetten, daarmee zetten we ons altijd mooi op de kaart”. Afgelopen jaar ging dat misschien iets te ver, één van de huisgenoten had naar verluid een flare, een signaallicht wat op reddingsboten gebruikt wordt afgestoken in de sociëteit van Skadi. De hele sociëteit stond vol rook, en mensen gingen over hun nek van de lucht die meekwam. “Dat ging misschien wat ver, maar grappig was het wel”.

Het huis ziet er, zeker voor een mannenhuis, eigenlijk best netjes en schoon uit. En tijdens de rondleiding vallen een aantal zaken toch wel op. In de miniscule tuin staat een gigantische grill, ingebouwd in een zelfgemaakte buitenkeuken en in de kelder bevindt zich een gigantische bioscoop, met alles erop en eraan en een bar. “Als man vind je het stiekem leuk om te klussen, ook al ben je er misschien niet zo goed in”, aldus Allard. We leggen allemaal wat extra geld in een huispotje, en met dat geld klussen we af en toe gave dingen. Zo draagt iedereen wat bij aan het mooier maken van het huis. “Binnenkort komt er nog een oven van €1000,-, handig voor de diners die we geven.

De huisgenoten van Heemraad zijn allemaal wedstrijdroeiers, of zijn het geweest. De huisjongste zit in Skadi’s jonge acht, en is met 2 meter 8 een behoorlijk imposante verschijning. Daarnaast zitten er nog vier huisgenoten in de zware middengroep, en wonen er 2 coaches in het huis. Dat heeft zijn voordelen. Zeker tijdens de intraining staan alle neuzen dezelfde kant op gericht, en is het al vroeg rustig in het huis. Een goede sfeer waardoor je je helemaal op je training kunt richten. Kamerindeling bleek af en toe wel een probleem. Afgelopen jaar kwamen er drie nieuwe huisgenoten tegelijkertijd aan. De heren kwamen er niet uit wie in welke kamer mocht slapen, met als gevolg dat alle drie de heren in de grootste kamer zijn gaan slapen tot zij als enige over bleven onder het mom van ‘de aanhouder wint’.

Maar bij de uittraining gaat het helemaal los op de Heemraadssingel. De kelder en begane grond worden helemaal leeg gemaakt en er wordt een gigantisch uittrainingsfeest gegeven. Het feest wordt elk jaar groter en loopt steeds verder uit de hand, maar zolang er geen grote problemen zijn, mag er gegroeid worden. “Dit jaar hopen we op zo’n 300 man”.

Huize Heemraad, één van de prominenste Skadi huizen, heeft al veel wedstrijdroeiers en bestuursleden afgeleverd bij de A.R.S.R., en zal dat voorlopig nog wel blijven doen, maar de onderlinge band blijft echter het kenmerk tussen deze heren.

Wil jij na het lezen meer over dit huis weten, kijk dan op www.huizeheemraad.nl

Eerder genoemde roeiershuizen:

Poststraat – Wij houden erg van ons (Vidar)

de Houtman – Mannen van staal en boten van Hout(man) (Triton)

DSC_0605