“JONGSTE!!” buldert het door de gangen wanneer bezoek aanbelt bij de Cornelis Houtmanstraat 28 in Utrecht. Een timide jongeman komt de trap af rennen en opent haastig de deur voor bezoek. Meteen daarna wordt er koffie gezet. Of nou ja, koffie is misschien wat overtrokken. Dit zou men beter onder de noemer: ‘bakkie pleur’ kunnen plaatsen. “Hier zetten we de koffie zo sterk, dat je lepel er rechtop in blijft staan.” ‘De Houtman’ is een van de meest studentikoze roeiershuizen die Triton rijk is. Naast bewoners zijn ploeggenoten, coaches en zelfs oud-huisgenoten ook geregeld aanwezig in dit mannenhuis. Want een kop koffie drinken op de Houtman is een belevenis op zich…

_L5L4423Alles draait er om traditie. Want student-roeien is een levensstijl. Het houdt niet op wanneer boten in de loods liggen en natte sokken hangen te drogen. Nee, het roeiersleven is iets ‘super moois’!

“Pepernoot (Peter Nooteboom) is naar Boston om de Head of the Charles te roeien in de Minerva 8+, dus we hebben z’n kamer even onder handen genomen,” vertelt Robbe van der Mieden (de huis-jongste) met een ondeugende grijns op zijn gezicht. De kamer van Peter is volledig omgebouwd tot bioscoopzaal. Benodigdheden? Drie banken, een paar dozijn lege bierkratten, een wit laken en een beamer. Maar ook de muur van Peter is beschilderd met stokmannetjes en kleurrijke bloemetjes. “Ohja, we hebben hier laatst een kinderfeestje gehad voor ons buurjongetje,” verklaart Robbe. En eigenlijk valt dit kunstwerk ook totaal niet uit de toon, want de muren van het huis staan vol met lustrumwapens en kleine aantekeningen. Zolang je niet al te preuts bent en geen smetvrees hebt, kijk je in de Houtman je ogen uit.

_L5L4286Ik krijg een kop koffie en een stroopwafel in m’n handen gedrukt en loop de trap op. De bovenste verdieping wordt bewoond door de jongste bewoners en Harry (Harold Langen). “Het gerucht gaat dat Harry vanavond weer een keer thuis is, maar dat weet je nooit zeker.” Vanuit zijn raam kunnen we de tuin in kijken. Een kleine vuilnisbelt die vol staat met verzamelobjecten en zelf gekluste speeltoestellen. “De blauwe letters zijn dezelfde als op de gevel van Triton. Die hebben we ooit op een veiling gekocht. Ze zijn wel wat verbogen door de woofers (steekvlammen door kaarsvet met bier te mengen) die we op het kerstdiner hebben gebouwd. Die kwam net iets hoger dan gepland.” Een grote badkuip is omgebouwd tot barbecue en wordt geregeld gebruikt door bewoners met pyromane trekjes. Zo ook op het traditionele kerstdiner voor (oud) bewoners.

Tussen de gekkigheid door wordt er in dit huis vooral geroeid. Want daar gaat het ten slotte allemaal om. Om in de Houtman te mogen wonen moet je gevraagd worden en wedstrijdroeien. Robbe’s functie als jongste zal binnenkort worden overgenomen door Joost van Rietbergen, die jeugdroeier was bij het Spaarne en daar zeker niet onverdienstelijk roeide. En meer bekende namen mogen zichzelf ‘Houtman’ noemen. Reinoud de Groot staat er bekend als ‘Arnie’ en ook  Jurrien Rom Colthof heeft zijn _L5L4234studententijd in het ‘roeierspaleis’ doorgebracht.

De mooiste tijd van je leven kun je dus ook in-training doorbrengen. Dat wordt hier wel duidelijk. De mannen eten, slapen en strijden samen. Ze leren van elkaar en steunen elkaar. Geen wonder dat oud-bewoners (die al jaren geen student meer zijn) nog geregeld op de koffie komen. Dit leven schept een band. Dat doet roeien met mensen. En ook al verbouwen de huisgenoten elkaars kamer gemiddeld 2 keer per week, er wordt simpelweg om gelachen en de dader wordt geprezen om zijn creativiteit. Of Peter de bioscoopzaal kan waarderen is echter wel nog de vraag, want zijn bed is moeilijk bereikbaar tussen al die banken. Voor het antwoord op die vraag, moet u zelf maar eens op de koffie gaan in Utrecht…