De bordeauxrode deur wordt al voor ons opengedaan nog vóór we aan kunnen bellen. Het is even over achten als we op de stoep staan van de Tettenberg (een samenvoeging van Thetis, de dames van Nereus, en ‘Bergstraat’).  We worden gastvrij onthaald met een bordje pasta-zalm. De sfeer is gemoedelijk: er hoeft morgen niemand in te wegen.

Eerder die dag spraken we een Neried bij de Berlagebrug. We dronken een biertje met hem en toen hij hoorde waar we naartoe gingen, gaf hij zijn groetjes mee. Hij had er wel eens gelogeerd. Of dat vóór of na de opschoning was hebben we niet gevraagd.

Opschoning? Jawel, in het huis kon de eenzame Amsterdammer tot voor kort terecht voor gezelschap tegen betaling. Dankzij project 1012 kwam het leeg te staan en nieuwe bewoners lieten in het drukke Amsterdam niet lang op zich wachten. Af en toe wordt er nog eens aangebeld door een verdwaalde toerist die wel wat over heeft voor nadere kennismaking. Voor een dergelijk voorstel wordt uiteraard vriendelijk bedankt, maar met het rosse verleden komt ook een zeldzame luxe: vrijwel alle kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet.

In de korte historie van het huis hebben de dames al aardig wat successen geboekt: alle bewoonsters zijn (oud) wedstrijdroeister en momenteel actief betrokken bij Nereus. Recentelijk konden ze zelfs een Olympisch gouden medaille tikken: Ilse Paulis werd deze zomer met Maaike Head kampioen in Rio de Janeiro.

De Tettenberg blijkt eigenlijk de Tettenbergen, nummer 2 en 4. Allebei precies even gezellig, maar we mogen wel alleen een rondleiding door nummer 2. Volgens de naar eigen zeggen gezelligere dames van nummer 4 heeft nummer 2 “een beetje OCD”. Vandaar.

Anders dan in een gemiddeld mannen roeihuis heeft iedere kamer die we op de nauwe trap passeren een deur. Voor het Rotterdams-danwel Eindhovense oog lijken de kamers wellicht ietwat aan de kleine kant. Desalniettemin ziet het er niet uit of iemands stekkie recentelijk ondersteboven gekeerd is. Integendeel: de trap is keurig geverfd, door de kieren zien we louter nette kamers. Aan de kroonluchter missen de veroverde dassen, dat is “immers voor compo’s”.

Tijdens het seizoen is Rust, Reinheid, Regelmaat het devies. Koffie met taart op zondag, roeisters hebben voorrang op het laatste beetje eten en om 10u het licht uit. “We hebben hetzelfde doel: hard gaan”. Geef ze eens ongelijk. Na de uittraining is het natuurlijk wel een ander verhaal: mannenbingo tot en met, de jongste slaat brak ontbijt in voor de bewoonstersplus aanhang en heel roeiend Nederland is uitgenodigd op het huisfeest. Nou ja, de mannen dan. Maar dan liefst wel alleen als je ’n beetje gezellig bent.